Arama:

Kurumsal Süreç Yönetimi (Business Process Management) şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz bu kavram işletmelerin işlerini yapma biçimlerini modellemek için kurum içinde yapılan işleri bütünsel bir yaklaşımla ele alan bir yöntemdir. BPM işletmelerin varlıkları arasında sayılabilecek süreçlerin ortaya çıkarılması, belgelendirilmesi, iyileştirmelerin yapılmasını ve adımların otomatik yapılmasını hedefler. İşletmeler için hayati derecede önem arz eden finansal konularla da ilişkisi olan BPM performans kriterlerinin ortaya çıkarılmasıyla süreçlerin maliyetlerini, kişilerin performans takip işlemlerinin kolaylıkla yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.

Sunduğu fırsatlara istinaden iş dünyası tarafından kabul gören BPM sistemleri hızlı, esnek, daha uygun fiyatlı ve işletme dostu süreçlerin modellenmesini hedeflemektedir. Böylece süreçlerin kontrol altına alınması, işletmenin iş yapma biçimlerinin standartlaştırılması ve süreçlerin eksik-aksak yanlarının tespit edilebilmesine olanak sağlayacak bir yapının müşteriye sunulmasını sağlar.

BPM belirtilen fırsatları sunmakla birlikte ERP ya da CRM gibi bir “Enterprise” uygulama değildir. Aynı zamanda bir uygulama altyapısı da değildir. Hazır bileşenleri vardır, belirli bir alt yapıya sahiptir fakat bu alt yapı ve bileşenler süreçlere göre şekillendirilip birleştirilerek ürünler ortaya çıkarılır.

 

Örnek bir iş süreci

 

BPM in işletmeye sunduğu faydaları


  • Süreçlerin kontrol altına alınması
  • Süreç iyileştirme işlemlerine kolaylık sağlaması
  • Performans takibi
  • BT ile iş dünyası arasında iletişimi kolaylaştırması
  • Etkinlik ve yeterlilik takibine olanak sağlaması
  • İşletme bünyesinde yapılan işlerin standartlaştırılması

 

BPM ilk olarak süreçlerin teknoloji aracılığıyla otomatikleştirilmesi amacıyla ortaya çıkmış fakat daha sonra gelişerek insan müdahalesine gerek duyulan adımları da içerecek şekilde genişlemiştir.

Kurumsal Süreç Yönetiminde esas olan temel bileşen süreç olması nedeniyle süreçlerin ortaya çıkarılması, modellenmesi, analiz ve kontrol edilmesi gibi işlemler geliştirme zamanının en büyük kalemi olarak ortaya çıkmaktadır.

Süreçlerin modellenmesi aşamasında ortak bir dil oluşması için BPMN dili oluşturulmuştur. OMG tarafından standartlaştırılan iş süreç yönetimi gösterimleri iş süreçlerinde kullanılan tüm akışı modelleyecek şekilde ortaya konmuştur. 2011 itibariyle BPMN 2.0 dili güncel sürüm olarak kullanılmaktadır. (Dil derken UML gibi bir Notasyonu kastedilmektedir.)

İş dünyasının anlatım biçimi ve IT dünyasındaki algılanış biçiminin IT projesi facialarına yol açmasının temel nedenlerinden biri olarak görülmektedir. Bu olumsuz durumda da BPM etkinliğini ortaya koyarak IT ve iş dünyasının ortak dilini oluşturmaya adaydır (BPMN=Business Process Management Notation).

Geleneksel iş dünyası ile “e” dünyası arasında köprü görevini üstlenir.


Genel Uygulama alanları


  • Sipariş ve satış yönetimi,
  • Doküman Yönetimi,
  • Hastane otomasyonu,
  • Üretim alanında ki tüm süreçlerde,
  • Her türlü kontrol ve onaylama uygulamaları,
  • Sigorta, Banka ve Finans sektöründe,
  • Fakülte ve Üniversitelerde,
  • Bilişim ve Telekomünikasyon alanında,
  • Taşımacılık ve lojistik planlama alanında,
  • Web tabanlı e-ticaret uygulamalar (B2B, B2C ..)

BPM Çözümü geliştirirken ihtiyaç duyulan Kişiler


  • İş dünyasına ait roller (Business Roles)
  • İş analisti/İş yöneticisi (Business analyst/Business leader)
  • Konu uzmanı (SME)(Subject Matter Expert)
  • İşletme Yöneticisi (Business executive)
  • Bilişim Rolleri (IT Roles)
  • Bilişim uzmanı (IT solution developer)
  • Bilişim Yöneticisi (IT administrator)
  • Bilişim Mimarı (IT architect)

Diğer Yayınlarımız


draw.io ile dilediğini tasarla

Draw.io ile hemen her şeyi ve istediğiniz şekilde tasarlayabilirsiniz, ister hazır örneklerden yola çıkın yada sıfırdan tasarlayın. Draw.io ile tasarımlarınızı …

Ücretsiz tasarım araçları

BPMN 2.0 editör Web sitenizde BPMN 2.0 şemalarınızı online oluşturmak & görüntülemeniz için bu uygulamayı kullanın. İhtiyaca göre bpmn-js (Java) …

BPM Projenizi başlamadan önce sorulması gereken önemli 12 Soru

Bir iş süreci yönetimi projesini başlatmadan önce doğru İş süreçleri Yönetim (BPM) sistemini seçmek bazen sorunlu hale gelebilir, özellikle Kurumun …

BPM öncesi BPI – uygulanması

 Bir çok kuruluşla çalışırken edindiğim tecrübelerime göre,  Kurumların BPM entegrasyonu öncesinde mevcut iş süreçlerine ait performanslarını ölçmek ve kurulacak sistemin avantajlarını …

10+1 Örnekle Süreç Otomasyonu!

Şirketinizde günlük işleri nasıl hallediyorsunuz? Otomasyonu düşündüğünüz süreçler var mı? Bu Makale serisi ile en yaygın kullanılan iş süreçleri inceleyeceğiz, …

Kalite – Uygunsuzluk Yönetimi Süreci

Uygunsuzluk Yönetim faaliyeti
Bir Uygunsuzluk tespitine ve giderilmesine yönelik süreç örneği. Süreç Hedefi
Sürecin hedefi, Şirketin iş süreçlerinde tespit edilen …

CMMN nedir?

Kurum ve Kuruluşlar, verimliliği artırmak ve hataları azaltmak için çalışma biçimlerinde daima iyileştirmeler yapmaktalar. Bu çalışmalar arasında, öngörülebilir ve …

Kullanıcı Hikayeleriyle Yelken açın

Deneyimleriniz çok değerli “Süreç yönetimi” ve kullanımı giderek artan “Müşteri odaklılık”, şirketlere önemli bir yer almaktadır. Pazarlama departmanları müşteri bakış …

İş bağlantıları takip süreci

İş Bağlantıları Takibinin Sağlanması Satış fırsatı (sales-opprtunity) sağlayacak bir iş bağlantısının kurulmasına yönelik süreç örneği Süreç Hedefi Satış fırsatı oluşturacak …

Fatura onay süreci

Süreç Hedefi Ulaşan bir faturanın kontrol edilmesi ve gereken ödemeyi zamanında sağlamaktır. İçerik Müşteri ödemesini sağlamak her işletmede önemli bir …

Sipariş Yönetim süreci

Ürün Siparişi Düzenlemek Bir müşteri siparişini düzenlemeye yönelik süreç örneği Süreç Hedefi Sürecin hedefi, bir müşteri siparişini inceleyip düzenlemek, talep …

Müşteri Hesabı oluşturma süreci

Süreç Hedefi Sürecin hedefi, bir müşteri hesabını özel bir bankada açmak. İçerik ‘Özel müşteri bankacılığı’nda, yüksek hacimli süreçleri standartlaştırıp optimize …