E-Ticaret stratejisi

Strateji ve Süreçleri Belirlemek

Elektronik ticaret yapmak istiyorsanız herşeyden önce amacınızı ortaya koymalı ve buna göre iş süreçlerinizi ve satış stratejinizi belirlemelisiniz. Nasıl bir elektronik ticaret çözümü istediğinize karar vermelisiniz: Mağazanızı hazır bir çözüm alarak mı, mevcut bir platformda yer kiralayarak mı açacaksınız yoksa baştan bir mağaza mı yaratmak istiyorsunuz?

Profesyonel görünüşlü bir web sitesi, işinizi iyi yaptığınızın bir göstergesi ve güven unsurudur. Eğer iyice düşünülerek ve uygun bir plan doğrultusunda gerçekleştirilmezse, amatörce yapıldığı kolaylıkla anlaşılacak, satışlarınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple hedef kitlenizi belirleme, iş stratejinizi oluşturma, araştırma yapma ve planlama için vakit ayırmalısınız. İşte o zaman sitenizi kurmaya hazırsınız demektir.

Her gün binlerce internet sitesi açılmaktadır. Sitenizin bu kadar çok web sitesi içerisinde farkı yaratacak altın kurallar doğrultusunda yapılandırılmasına özen gösteriniz:

HEDEFLERİN BELİRLENMESİ: Hedef kitlenizi ve neye ulaşmak istediğinizi tam olarak belirleyin.

GERÇEKÇİ OLUN: Ürününüzün ya da servisinizin online olarak satılıp satılmayacağına ya da hangilerinin hangi şekilde buna uygun olacağına karar verin. Genellikle internet üzerinde satılan ürünler; doğrudan satılan ya da katalog yolu ile satılan ürünler olup, bazen ise niş veya sadece internet üzerinden edinilebilen ürünler olduğu bilinmektedir.

KENDİNİZİ ADAYIN: Sitenize gelen ziyaretçilerin tekrar gelmesini sağlayacak şekilde düzenli site güncellemeleri yapacak şekile organize olmanız gerekir. Siteye gerekli desteği verecek zaman ve kaynağınız var mı?

SORUMLU OLUN: Sitenizi olabildiğince interaktif yapın ve müşteri geri beslemelerini dikkatle ele alıp değerlendirin. İnternet, oturulan yerden para kazanılabilmesi anlamına gelmemektedir. Aksine daha çok sorumluluk ve sahiplenme gereksinimi olan bir ticaret şeklidir.

UYGUN TUTUN: Firmanızın yazılı broşürünü aynen internete koymayın. Uzun, edebi metinler yerine, kısa, doğrudan mesajınızı verebilecek şekilde içerikler hazırlamanız gerekir.

MÜŞTERİ GİBİ DÜŞÜNÜN: Amatör bir kullanıcı gibi tasarımı düşünün. Gereksiz grafik ve görseller ile kullanıcıların sabrını zorlamayın ve terk etmelerine yol açmayın.

KEYİFLİ HALE GETİRİN: Bu şov yapın anlamına gelmemektedir. Kolay gezilebir ve anlaşılır bir site ve göze hoş gelmesi kastedilmektedir. Amaç, potansiyel müşterilerin siteye tekrar gelmeyi istemesini sağlamaktır. İnteraktif uygulamalar ziyareti daha ilginç kılacaktır.

Internet üzerinde satışa başlamadan önce hedef kitlenizi belirlemek için bir süre araştırma yapmalı ve dışarıda neler olup bittiğini öğrenmelisiniz. Sizinle aynı müşterileri hedefleyen diğer firmaları belirlemelisiniz. Rakiplerinizin sitelerini ve (sizinle aynı kategoride olmasalar da) yüksek gelirli siteleri inceleyip, sitenizin içeriği ve özelliklerine ilişkin yeni fikirler yakalamaya çalışınız. Diğer siteleri gezerek bir çok şey öğrenebilir, kendi düşünce tarzınıza yakın siteler üzerinde kendi düşüncelerinizi geliştirebilirsiniz.

Rakiplerinizin hedef kitleye ilişkin yaptıkları ana sayfa düzenleri, kategorik yapılanmaları iyice gözlemlemelisiniz. Dünyadaki çeşitli e-ticaret raporlarını ve davranış eğilimlerini incelemeli ve hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Örnek:http://www.pewinternet.org Sitenizde bundan böyle geliştireceğiniz tüm strateji ve uygulamalar bu hedef kitleye uygun olarak düzenlenmelidir.

Birçok firma, sitesinin başarısını, internet istatistikleri üzerinden ölçmeye çalışır. Halbuki gerçek başarı tüm strateji içerisinde aranmalıdır. Tasarıma başlamadan önce, satış ve pazarlama kanallarında varılmak istenen hedeflerin, çok net ve açık bir biçimde belirlenmesi çok önemlidir.

Aşağıda akış diyagramı görülebilir:

1. Müşteri

Müşterileriniz kimlerdir? Ne isterler? Hangi sıklıkta alışveriş yaparlar? Satın alma kararı verirken ne kadar yardıma gereksinim duyarlar?

2. Merchandising

Hangi ürün ya da kampanyaları öncelikli göstermek istiyorsunuz ve nasıl?

3. Satış Servisi

Satış öncesi ve sonrasında müşteri soru ve problemlerini nasıl çözeceksiniz?

4. Online Satış

Online satış yapacak mısınız? Ya da sadece bilgi verip mağazanıza mı yönlendireceksiniz?

5. Sipariş İşleme

Siparişleri nasıl alacak, teslimat ve ödemeler nasıl olacak? Zamanında teslimat için siparişler nasıl işlenecek?

6. İsteği karşılama

Müşteri beklentilerini gerçekleştirmeye hazır mısınız? Nasıl bir teslimat sistemi önereceksiniz?

7. Satış sonrası hizmetler

Ek müşteri hizmetleri desteği düşünüyor musunuz? Müşterilere nakliye statüsünü anında gösterecek misiniz?

8. Pazarlama / Veri Analizi

Satın alma prosesinden ne tip bilgileri çekeceksiniz? Bu bilgileri işinizi geliştirmek için nasıl kullanacaksınız.

 

Öncelikle alışveriş sürecini öğrenmelisiniz:

 

alişveriş süreci

Bu noktada sitenizden yapacağınız satışlarda izleyeceğiniz yolu belirlemeniz gerekmektedir. Yani, sitenize gelen bir ziyaretçinin bir ürünü araması ve bulması, bu ürünü sepetine atması ve alışverişi tamamlaması ile ilgili süreçleri, bu süreçlerde müşterinize vermeyi planladığınız mesajlarınızı belirlemeniz gerekmektedir.

Sitenizde bir mağaza olması sayesinde müşterileriniz:

  • Stoklarınızı izleyebilir,
  • Ürünleri sanal alışveriş sepetlerine atabilir,
  • Spesifik ürünleri rahatlıkla arayabilir,
  • Eğer bir ürün beğenirlerse satın alabilirler.

Böylece;

  • Toplam alışveriş tutarlarını görebilir,
  • Ödeme metodunu seçebilir,
  • Otomatik bir sipariş numarası alabilir,
  • İstedikleri döviz ile ödeyebilir,
  • Gerekiyorsa vergi oranlarını hesaplatabilirsiniz.

Bu programlar firmanızın mevcut muhasebe ve stok kontrol sistemleri ilerde entegre olacak ve aynı zamanda müşterilerinizin profilleri ve ilgi alanlarına, eğilimlerine ilişkin ciddi bilgiler sağlayacaklardır.

Ürün satışı yapabilmeniz için birçok yazılım mevcuttur. Bundan sonraki bölümde olası opsiyonlarınızı bulacaksınız. Basit olarak 3 opsiyonunuz vardır;

  • Hazır bir e-ticaret çözümü almak
  • Mevcut bir platformda mağaza kiralamak
  • Baştan bir sistem yaratmak

 i. Hazır bir e-ticaret çözümü almak

Her çözümün olumlu ve olumsuz yanları mevcuttur. Hazır çözümü almak hem size farkında bile olmadığınız yeni özellikleri sunarken, bütçenize ve isteğinize bağlı olarak sonradan farklı özellikler de ekletebileceğiniz anlamına gelecektir. Fakat aldığınız ürün kısa vadeli bir çözüm olup, zaman içerisinde güncellenmezse ihtiyaçlarınıza yeterli cevabı veremeyecek duruma gelebilir. Bunun önüne geçmek için firma seçiminde referanslarına ve firmanın güvenilir bir geçmişi olup olmadığına bakılması çok önemlidir. Gerek güncelleme gerekse yeni versiyon için para ödeyip ödemeyeceğiniz de önemli bir unsurdur.

ii. Mevcut bir platformda mağaza kiralamak

Alternatif olarak mevcut bir e-ticaret platformundan yer kiralayabilirsiniz. Ancak bu tip platformlarda yapmak istediklerinizi karşılayacak esnekliğe ulaşamayabilir, istediğiniz görüntü ve hissi yakalayamayabilirsiniz.

Bu noktada Garanti Alışveriş’i, hem güvenli hem de birçok özelliği bir arada barındırması nedeni ile bir çözüm olarak değerlendirmelisiniz.

 iii. Baştan bir sistem yaratmak

Eğer e-ticaret sitenizi kendiniz hazırlatabileceğiniz bir bütçeniz var ise bu noktada deneyime, zaman ve enerjiye ihtiyacınız olacaktır.
Kullanacağınız ya da alacağınız yazılımı seçerken en önemli kural müşterilerinize hangi deneyimlerinizi aktarmak istediğinize ve mevcut işinizi 5-10 yıl sonra nerelerde görmek istediğinize karar vermelisiniz. Bugünden doğru yapılandırılmış projeler uzun vadenin gerekleri doğrultusunda en az eforla ve kendini tekrarlamadan genişlemeye ve gelişmeye imkan sağlayanlardır.

Doğru bir başlangıç yapmak için iki adet bileşen vardır:

  • Ürünleri, müşterileri, promosyonları ve siparişleri yönetebilmek için bir yazılım,
  • Vergi, nakliyat ve ödeme altyapısı ile ilgili ek yazılımlar.

Eğer sitenizi kendiniz tasarlamıyorsanız, birçok hazır yazılımdan birini seçmeniz gerekmektedir. Bu yazılımlar hem mevcut sistemlerinizle entegrasyon olanakları, hem de çeşitli alışveriş fonksiyonları sunacaklardır. Büyük olasılıkla açıklamalarınızı gireceğiniz form alanı ve resimlerinizi yükleyeceğiniz bir uygulama size sunulacaktır. Bu özellikler yazılımın gelişmesi ve ilerlemesi ile bağlantılı olacağından esnek olmayacaktır fakat en kısa zamanda bulunabilecek en ideal çözümdür.

Bazı uygulamalarda ise sitenizin görünüşü için size farklı alternatifler sunulmakta ve bu alternatifler üzerinde oynamalar yaparak istediğiniz görsellik ve düzeni yakalamanız sağlanmaya çalışılmaktadır. Burada tek önemli olan şey sunulan şablonlara ekleme veya geliştirme yapabilmek için, şablonların yazıldığı dilde geliştirme yapılması zorunluluğudur.

Sipariş

  • Sepete maksimum kaç ürün atılabilmektedir?
  • Aynı ve farklı ürün olarak sipariş güncellenebiliyor mu yada eski siparişten tekrar verilebiliyor mu?
  • Aynı ürün için tekrar gelen müşteriler için bir hatırlatma mantığı oluşturdunuz mu?
  • Vergi ve nakliye ürün tutarına ekleniyor mu?
  • Hangi ülkelere satış yapacaksınız?
  • Tüm ürünleriniz vergiye tabi mi?
  • Taşıma opsiyonları nelerdir?
  • Kredi kartı
  • Havale/EFT
  • Sahterkarlığa karşı hangi kontrolleri yapmayı planlıyorsunuz?
  • E-ticaret yazılımlarının fiyatı değişkenlik göstermektedir. Fiyat belirlenirken istenen özellikler, kapasite vb. birçok değişkene bakılarak fiyatlama yapılmaktadır.

 Vergi & Nakliye

  • Vergi ve nakliye ürün tutarına ekleniyor mu?
  • Hangi ülkelere satış yapacaksınız?
  • Tüm ürünleriniz vergiye tabi mi?

Nakliye

  • Taşıma opsiyonları nelerdir?

Ödeme tipleri nelerdir?

  • Kredi kartı
  • Havale/EFT
  • Debit Kart ve Banka Kartları
  • Prepaid Kart

Kimlik doğrulama

  • Sahterkârlığa karşı hangi kontrolleri yapmayı planlıyorsunuz?

Maliyet

  • E-ticaret yazılımlarının fiyatı değişkenlik göstermektedir. Fiyat belirlenirken istenen özellikler, kapasite vb. birçok değişkene bakılarak fiyatlama yapılmaktadır.

Kaynak:

Garantieticaret / e-ticaret ve referans sitesi | Adım-Adım e-ticaret