Outsystems ile ilk uygulamanız 2.Bölüm

Merhaba, bu Bölümde yeni bir kayıt açmak için bir sayfa tasarlayacağız.

Yeni Kayıt açmak

Bu Bölümde, kaldığımız yerden devam ederek, “yeni bir Kayıt” oluşturmak için bir ekran tasarlayacağız, verileri kayıt altına alıp görüntüleyeceğiz.

Öncelikle ekranının solunda bulunan Toolbar (Araç Kutusundan) yeni bir Websayfasını “MainFlow” ekliyoruz. Sayfanın adını “yeni_kayit” olarak değiştirelim ve Sayfa özelliklerinden “Anonymous” kutusunu işaretleyelim.

NewWebScreen

Sayfamızı düzenlemek için oluşturduğumuz yeni Sayfamızı çift tıklayıp açalım şimdi.

Boş sayfamıza, “Yeni Kayıt” adında bir Başlık girelim ve “Main Contant” alanının içersine “Edit Record” aracı sürükleyip bırakalım. Adını “iletisimEdit” olarak değiştirelim.

 [important]”EditRecord“, hem yeni bir kayıt açma adına, hem de mevcut kayıtları değiştirmek için kullanabilir olduğunu unutmayalım.[/important]

AddEditRecord

Şimdi Data Menünüsün’den daha önce yaptığımız gibiiltesimverileriiletisimEdit” Objesinin içerisine sürükleyip bırakalım. Gördüğünüz gibi Liste şeklinde değil, sadece bir Kayıta ait tüm Alanları getiriyor. Oluşturduğumuz bu Formu doldurarak Bilgileri Veri tabanımızda saklamak istiyoruz peki nasıl göndereceğiz, bunun için bir komut gerekli, değil mi? O zaman önce bir “Kaydet” Buton ekleyelim ve bu Butona bastığımızda Bilgilerin kayıt altına almaya çalışalım.

ShowTableView

SaveButton

RenameButtonName

Tırnak içinde “Save” Etiketi “Kaydet” olarak değiştirelim. Kaydet butonuna basınca form bilgileri kayıt altına alınmasını sağlayalım. Bunun için “yeni_kayıt” üzerinde sağ tuş yapalım ve “Add Screen Action” seçelim. “Add Screen Action” aslında, bildiğiniz klasik “On-Click event” dir.

AddSreenAction

RenameActionButtonAdını “kayıt” olarak değiştirelim ve kayıt’dı çift tıkla açalım. Karşınıza açılan pencerece bir Start -End temel bir süreç var, buraya Data sekmesinden hazır olan bir “Createiletisim” adında bir
sorguyu alıp iki ok arasına sürükleyeceğiz.

dragCreateIletisim

Source” kısmına oluşturabilmemiz için “Source” başlığın üzerinde çift tıklayarak aşağıda ki tanımı yapalım. “Wigets“klasörü altından “iletisimEdit” ve onun altında “iletisim” çıft tıklayarak “IletisimEdit.Record.iletisim” bir kaynak üretmiş olduk. “Close” diyerek ekranı kapatalım şimdi.

SetSourceForCreateiletisim

Süreç başlar, Yeni bir kayıt için “Createiletisim” nesnesi çağrılır, bu Nesne bir “id” sağlar ve karşılığında Bilgileri “Source” bakarak yani iletisim tablosuna yazar. Kayıt gerçekleştikten sonra süreç biter, yani Yeni kayıt formunda bekler durur. Biz kayıt geçekleştikten sonra Ana sayfamıza dönmesini istiyoruz. Bunu için aşağıda ki tanımlamayı yapıyoruz. Önce Araç kutusundan (alttan üçüncü simge) “Destination” tutarak “End” simgesinin üzerine çekiyoruz. Çift tıklayarak “iletisim” Sayfasını seçiyoruz. Böylece Süreç iletisim sayfasına yönlendirmiş ve süreci tamamlamış oluyoruz.

LinkToIletisimAfterSaving

Şimdi iletisim sayfamıza gidip sayfayı açalım ve Tablonun altına “Yeni Kayıt” yazalım. Yazının üstünde gelip sağ tuş ile “LinkTo” seçelim, “Another Destination” açılan pencereden “yeni_kayıt”  seçelim.

LinkYeniKayıtTo

Mainflow” açalım, ve Sayfalar arasında ki Linklerin bağlı olduğunu göreceksiniz.

MainFlowView

Artık uygulamamız hazır, yeşil bir veya F5 tuşuna basarak Sistemi yükleyelim şimdi. Browser de açılan sayfamız, iletisim sayfasıdır. Yeni kayıt’a basınca “yeni_kayıt” sayfamız açılır, Bilgileri gireriz ve kayıt butonuna basarız ve kayıt işlemi bitince tekrar “iletisim” sayfasına döner. Yeni Kayıt görünüyor mu kontrol edelim.

ShowInBrowser

ShowYeniKayitGoingToSave

ShowIletisimListAfterSave

Bir sonra ki yazımızda, Bilgilerimizi değiştirmek için yeni bir ekran daha tasarlayacağız.