CartoDB ile örnek veri analizi

CartoDB, Harita üzerinde veri analizi mümkün kıllan bir uygulamadır. Her türlü konum ile ilişkin verilerinizi ithal edip Dünya haritası üzerinde veya kendi özel haritanızda sergileyebilirisiniz. SaaS, (yani Software as a Service) olarak hizmet veren bu Bulut hizmeti, gerek duyacağınız tüm araçları bir platform’da sunulmaktadır. Zengin görsel efektleri kendi ihtiyacınıza göre ayarlayabilir ve ölçeklendirebilirsiniz. Bu hizmetten yaygın olarak Finans kuruluşlarından tutun, Eğitime, Emlak, doğal kaynakların izlenmesi ve bir çok sayısız alanda karar destek amacıyla kullanılmaktadır. Harita tabanlı analizlerimiz tamamen  “Nerede?” sorusuna odaklanmış ve görsel olarak size cevabını sergileyebilmektedir.

Örneğin Kredi Kartların en yaygın kullanım anaları konum ve mağazalarla ilişkilendirebilirsiniz, en çok nerede Para veya kredi çekiliyor, yada suçlar ve türlerine göre en fazla nerede işleniyor ayrıştırabilir, Şehir planlaması, sosyo-politik, ulaşım ve altyapıları gibi bilgileri benzer şekilde konumları sorgulayabilirsiniz.

Aşağıda Dünya da ki son 30 günlük deprem araştırma verileri kullanarak iki harita ilişkilendirdim. Harita üzerinde bulunan dairelerde kümeler şeklinde o bölgedeki toplam depremleri işaret etmektedir. üzerine çift tıklayınca daha fazla detaya erişebilirsiniz.

Aynı verileri kullanarak 30 günlük bir zaman tüneli oluşturdum. Gün aşırı deniz seviyesinden derinliğine ve şiddetine göre görsel olarak hareketleri vermektedir. Bunun gibi yüzlerce parametre kullanarak çok farklı analizler yapılabilir tabii. Basit bir örnek olsun diye paylaşıyorum.

Harita üzerinde ki tüm görseller, ihtiyacınıza ve zevkinize göre ayarlanabilir ve . Filtreler kullanarak hedef kitlenizi belirleyebilir, poligon ve çok sayıda katmanlar da oluşturma imkanınız var. Ayrıca Mobil tablet ve Telefonunuza uygumlu çalışabiliyor.

Üçüncü örneğim ise, son 30 güne ait Deprem tekrarlama sıklığını gösteren bir harita.

Sıradaki haritayı çok etkileyici bulabilirsiniz; Sosyal medya açarçlarından Twitter’in twitter_mini_logo verileri kullanarak bir iletişim haritası oluşturulabiliyorsunuz. Örneğin ABD’li ünlü Şarkıcı Beyonce’ın yeni Albümü duyurması ile bilikte hakkında konuşanları konum bazında gösteriyor. Aynıı yöntemi bir çok Halk ve yerel seçimlerde Halkın nabzını ölçmek için kullanılıyor. TV yayınları sonrasında ilgi ve yorumlar izlenebiliyor.